Justiţia militară americană a "recomandat" joi trimiterea în faţa Curţii Marţiale a lui Bradley Manning, acuzat că este "informatorul" Wikileaks, a anunţat Comandamentul Militar din regiunea Washington, relatează AFP.
Locotenent-colonelul Paul Almanza, preşedintele Tribunalului Militar de la Fort Meade (Maryland, est) în faţa căruia a compărut Bradley Manning şi care este însărcinat cu investigaţiile în acest caz, a "conchis că acuzaţiile" sunt fondate şi că "motive întemeiate sugerează că acuzatul a comis faptele care îi sunt reproşate".
El a "recomandat" ca dosarul să fie trimis în faţa autorităţii superioare a Curţii Marţiale, care va avea de spus ultimul cuvânt, potrivit unui comunicat al armatei.
În cazul în care acest fost analist de informaţii în Irak va fi trimis în faţa unei Curţi Marţiale, procesul său va avea loc abia în primăvară.
Soldatul, în vârstă de 24 de ani, riscă închisoarea pe viaţă pentru "complicitate cu inamicul". Alte 21 de capete de acuzare au fost formulate împotriva sa, iar avocatul apărării a pledat pentru abandonarea aproape tuturor acuzaţiilor, într-o şedinţă care a avut loc în decembrie la baza militară Fort Meade.
Potrivit comunicatului, magistratul care a efectuat instrucţia cazului a recomandat să fie păstrate toate cele 22 de capete de acuzare.
"Suntem dezamăgiţi, dar în niciun caz surprişi", a declarat Jeff Paterson, unul dintre conducătorii Comitetului de susţinere a lui Bradley manning, într-un comunicat.
"Magistratul care a instruit cazul nu este preocupat de conflictul de interese cauzat de dubla sa angajare la Departamentul Justiţiei sau de părtinirea comandantului său suprem, preşedintele Barack Obama, care l-a declarat vinovat în mod public pe Manning, chiar înainte de prima zi în faţa tribunalului", a adăugat Paterson.
Locotenent-colonelul Almanza a refuzat să se recuze,