Ministerul Sănătăţii vrea să scoată bani din turismul medical. Mai exact din cel balnear şi a identificat chiar 24 de posibile staţiuni, pe care să le introducă în circuit cu ajutorul unor parteneriate public-private. Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a vorbit la Interviurile Gândul despre o colaborare în acest sens cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea.
Un alt subiect despre care a vorbit Ritli a fost cel al înfiinţării spitalelor regionale.
Ministrul Sănătăţii am mai declarat pentru gândul şi că ministerul va achiziţiona în acest an ambulanţe şi două elicoptere, pe care le va folosi pentru îmbunătăţirea sistemul integral de urgenţă.
Ritli Ladislau: Da, avem în vedere dezvoltarea turismului medical, turismul balnear în mod special, care este un element foarte important.
Unde faceţi acest turism balnear, despre ce staţiuni e vorba?
Sunt 20 şi ceva de staţiuni. La ora actuală sunt 10 staţiuni deja acceptate, care au standarde, care au fost acceptate prin Hotărâre de Guvern, dacă îmi aduc bine aminte. Este un concept mai nou, la noi cel puţin. În total avem vreo 24 de staţiuni. Legislaţia pe care o facem Ministerul Turismului este sub formă de proiect. Sunt foarte multe staţiuni care sunt recunoscute în străinătate. Ar veni foarte mulţi să caute la un preţ rezonabil şi recuperarea. Atunci cuplăm şi cu nişte servicii agreate de relaxare. Există câteva obiective din judeţul Bihor care seamănă cu Elveţia. De exemplu Băile Felix şi Stâna de Vale.
Dar infrastructura este la pământ.
Există nişte proiecte ca aceste infrastructuri să fie remediate. Poate vom face un parteneriat public-privat şi cu Ministerul Dezvoltării. Există mai multe mecanisme.
Alte proiecte în desfăşurare...
Din partea ministerului a existat o preocupare deosebită pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi dotării unităţi