Mulţi “cunoscători” îl consideră cel mai bun servciu de informaţii externe din lume. Faima i-a fost adusă de numeroasele operaţiuni spectaculoase, desfăşurate în întreaga lume. Unele dintre acestea au avut parte de aprobarea tacită a ţărilor occidentale, altele – de critici, puţine – de acuze vehemente, dar foarte multe – de admiraţie absolută, notează cotidianul german Frankfurter Rundschau, în prezentarea câtorva asemenea operaţiuni ale serviciului israelian de securitate Mossad.
Cea mai cunoscută pe plan internaţional a devenit operaţiunea de răpire a criminalului nazist de război Adolf Eichmann din Argentina, în mai 1960. Cu patru ani înainte de aceasta, tocmai Mossad a descoperit “discursul secret” al liderului sovietic Nikita Hruşciov despre crimele lui Stalin, predând acest discurs cotidianului The New York Times.
În schimb, cea mai sângeroasă a fost operaţiunea ‘Damocles’ din 1962, în timpul căreia, cu ajutorul unui cetăţean al Germaniei Federale recrutat de o companie germană constructoare de rachete ce activa în Egipt, erau trimise colete cu explozibil.
De asemenea, Mossad cumpăra companii pentru a obţine schiţe de motoare, a convins un pilot sirian să deturneze spre Israel un nou avion cu reacţie, fura şalupe, nave de transport care aveau la bord substanţe radioactive şi sisteme de radiolocaţie. În afară de aceasta, Mossad îi aproviziona pe evreii din URSS cu obiecte de cult şi transmitea din partea lor informaţii.
Însă, după lansarea pe marele ecrane a filmului lui Spielberg ‘Munchen‘, a devenit cunoscută şi partea mai întunecată a Mossad: acţiunile de răzbunare organizate de detaşamente de combatanţi împotriva unor şefi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite /ONU/, responsabili pentru asasinarea sportivilor israelieni în timpul Jocurilor Olimpice din 1972 de la Munchen. Nu este de mirare că Mossad neagă şi la această oară aut