Tot mai mulți unguri își trasferă banii în bănci austriece, pentru a-și pune la adăpost economiile, scrie Financial Times (FT). Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În orașul austriac Neusiedl am See, tot mai mulți unguri ajung pentru a-și proteja economiile. ”Am început să avem cinci pâna la zece solicitări în fiecare zi de la sfârşitul lui 2010. Au sărit la 20-30 pe zi în luna noiembrie. Am avut şapte noi conturi deschise astăzi”, a spus un manager de bancă local, care a solicitat anonimatul. ”Nu au încredere în guvernul lor şi nu îi condamn pentru aceasta”, a adăugat el.
”Oamenii se tem. Nu înseamnă că nu au încredere în băncile ungare - au încredere. Dar nu au încredere în stat. Anul trecut, guvernul a naţionalizat fondurile de pensii private. Oamenii spun ca a fost un furt. Acum, ei cred că dacă economia se înrăutăţeşte, într-o zi guvernul le-ar putea fura economiile”, a declarat și jurnalista financiară Judit Lovas, care conduce un site de informaţii financiare pentru consumatorii ungari.
Ungurii își fac griji în asemenea măsură privind banii lor, încât a fost nevoie ca premierul ungar Viktor Orban să afirme în public că guvernul ''nu are nimic de-a face” cu economiile private, și că banii deponenţilor ”aparţin deponenţilor”.
Nu este deloc de neînțeles îngrijorarea ungurilor privind situația lor economică, în condițiile în care marile agenții de evaluare financiară au coborât ratingul țării la categoria ''junk'' (gunoi - nerecomandabil investițiilor, n.r), iar piețele și-au pierdut încrederea în capacitatea Ungariei de a găsi bani pe piețe.
De asemenea, forintul s-a depreciat cu 20% în raport cu euro, din vara trecută, atingând un nivel record de 324 forinti/euro săptămâna trecută, brusc împingând în sus costurile creditelor ipotecare în valută.
350 de milioane de euro au părăsit Ungaria în ultimele 2 luni @N_