Traian Băsescu a declarat la TVR în 21 decembrie: „Cam jumătate din sentinţe au arătat oameni nevinovaţi”.
Vorbim de sentinţele în cazurile instrumentate de DNA. Ce a spus Preşedintele este grav. Dacă ar fi adevărat. Dar nu este.
Am publicat astăzi în Dilema veche un interviu important cu Daniel Morar, procurorul şef al DNA. Morar pregăteşte bilanţul celor două mandate în fruntea DNA. Mi-a pus la dispoziţie nişte cifre, care sunt aproape definitive şi va ieşi curând cu un raport complet. Cifrele sunt impresionante (revin cu link cînd Dilema urcă numărul pe site), şi în ce priveşte numărul de trimiteri în judecată, chiar şi în ce priveşte condamnările, dar mai ales în ce priveşte funcţiile celor vizaţi. Dacă înainte de 2004 ne plângeam că avem corupţie, dar condamnări numai la naşii de tren, situaţia s-a schimbat.
Şi revin la rata de succes. Vreau să insist pe asta, pentru că ce spune Preşedintele Băsescu tinde să rămână. Şi deja auzim diverşi „binevoitori”care îl citează bucuroşi. Este fals. Rata de condamnare în dosarele DNA este de 90%. Deci, dintre dosarele pe care avem pronunţări, judecătorii au acceptat concluziile procurorilor DNA în 90% dintre cazuri.
Peste tot în lume, corupţia este o infracţiune greu de dovedit. Dacă nu au flagrant (şi cele mai multe cazuri nu au), trebuie să construieşti contextul cazului. Laura Ştefan îmi spune că o medie de performanţă ok pentru organismele speciale anticorupţie este undeva la 70%. DNA bate de departe media asta.
Deci, de unde a scos Băsescu procentajul de 50%? Am întrebat diverşi oameni zilele astea. M-am convins că din burtă. Nu are sens oricum numeri. Chiar dacă reduci numai la cazurile cu parlamentari, tot ai un procentaj mult mai mare.
Deci, este oficial şi numărat de DNA: 90%. Citaţi-o pe asta, băieţi!
Ce spun Feţele Anticorupţiei despre MCV
Interviul meu cu Morar face pa