Romania ar putea da lectii Ungariei in ceea ce priveste derularea acordului cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, lucru care i-ar putea supara pe maghiari care intotdeauna s-au considerat superiori vecinilor lor de la est, se arata intr-o analiza Reuters. Jurnalistii precizeaza ca, prin respectarea termenilor programului cu institutiile internationale, autoritatile de la Bucuresti au reusit sa repuna economia pe crestere.
Programele de austeritate care insotesc finantarea acordata de institutiile internationale vor afecta pe termen scurt populatia si ii vor "pedepsi" pe politicienii care le implementeaza, mai noteaza ei.
In ceea ce priveste Ungaria, Reuters arata ca premierul Viktor Orban a renuntat la abordarea conflictuala in relatia cu creditorii internationali si a cerut un nou acord, dupa ce aceasta tara s-a confruntat cu majorarea semnificativa a costurilor de imprumut. UE si FMI ar putea insa cere inlocuirea unor reforme promovate de partidul conservator Fidesz cu masuri de austeritate pentru a compensa reducerea veniturilor.
Aceasta linie dura a fost urmata de premierul roman Emil Boc, care a adoptat masuri nepopulare de austeritate, in ciuda opozitiei populatiei si a scaderii popularitatii, factori care in mod sigur vor fi luati in calcul si de Viktor Orban.
Daca Ungaria va incheia un astfel de acord cu institutiile financiare internationale, vor fi adoptate o serie de reforme si economia se va stabiliza. Reuters crede insa ca negocierile vor fi dificile.
"FMI a fost destul de inflexibil in relatia cu Romania si va fi si mai putin flexibil in cazul Ungariei", a declarat Nicholas Spiro, economist specializat in risc suveran.
El mai arata ca vor fi foarte greu de inlocuit reformele promovate intens de actualul Guvern sau lucrurile considerate sensibile pentru alegatorii Fidesz,