Sunt oameni care îşi aleg locul de muncă în funcţie de recompensele salariale sau de oportunităţile pe care jobul le oferă. Sunt însă destule persoane care nu au considerat prioritare în alegerea meseriei aceste considerente, ci şi-au urmat pasiunea. Este şi cazul muzeografului Elena Băjenaru, un om care şi-a dedicat o mare parte din viaţă cercetărilor etnografice.
La muzeu de 20 de ani
Elena Băjenaru este unul dintre oamenii care îşi doresc ca istoria Ţării Făgăraşului să fie cunoscută de toţi cei care trec pragul Muzeului „Valeriu Literat“, aflat în Cetatea Făgăraşului. De 20 de ani, de când a absolvit Facultatea de Istorie din Bucureşti, lucrează în cadrul insituţiei de cultură din Făgăraş. A ales această meserie datorită frumuseţii pe care, spune ea, îl are trecutul zonei noastre.
„Îţi trebuie foarte multă pasiune. Muzeul tezaurizează trecutul nostru şi pentru a-l expune şi a-l etala este nevoie, pe de o parte de foarte multă muncă, foarte multă cercetare, dar şi de pasiune, fără de care nu se poate face nimic. Cu multă pasiune şi voinţă se pot face lucruri foarte frumoase. Eu îmi iubesc meseria, îmi place foarte mult ceea ce fac şi nimic din cea ce fac nu mi se pare greu. Totul e să-ţi placă“, a spus Elena Băjenaru, muzeograf la Muzeul Ţării Făgăraşului.
Munca de muzeograf nu este una uşoară, în pofida aparenţelor. Muzeograful trebuie să trateze obiectele de studiu şi exponatele cu foarte multă migală pentru ca patrimoniul local şi naţional să fie bine conservat, astfel încât să poată să fie cunoscut şi studiat şi de generaţiile viitoare, pentru ca acestea să îşi cunoască rădăcinile.
Etnografia, cea mai dragă
Toate aceste eforturi sunt răsplătite ori de câte ori un turist calcă pragul Muzeului Ţării Făgăraşului. „Cele mai mari satisfacţii le ai atunci când un vizitator îţi spune că i-a plăcut cee