Neusiedl am See, un orășel din estul Austriei, este cunoscut mai degrabă drept o destinație turistică. Lacul Neusiedl, de la granița cu Ungaria, băile termale, arhitectura și vinul atrag 90.000 de turiști pe an. De când problemele Ungariei au început să se agraveze, un nou tip de turism s-a dezvoltat în zonă.
„Mulți unguri vin întrebând unde-i cea mai apropiată bancă. Nu este un fenomen extrem, dar, ieri seară, a fost la știri că maghiarii și depun banii în Burgenland (provincia austriacă de la granița cu Ungaria n.r.)”, a declarat Rita Rittsteur, manager al unei agenții de turism pentru revista financiară „Financial Times”.
Jurnaliştii Financial Times au investigat fenomenul. Potrivit acestora, zilele trecute, doar câteva mașini cu plăcuțe de înmatriculare din Ungaria puteau fi observate în oraș. Adică nimic neobişnuit. Cu toate acestea însă, afluxul de bani din Ungaria către Austria este a depăşit cu mult cotele normalului. Cel puţin asta a declarat unul dintre şefii unui oficiu bancar local, sub protecţia anonimatului. „Am început să primim între cinci și zece cereri pe zi de la sfârșitul lui 2010. Numărul acestora a crescut la 20-30 pe zi în luna noiembrie. Am deschis șapte noi conturi astăzi”, a declarat sursa. „Ei nu mai au încredere în guvernul lor și e de înțeles”, a adăugat acesta.
Citeşte aici ce se întâmplă cu economiile populaţiei când o ţară intră în faliment
Căderea forintului
Maghiarii au devenit din ce în ce mai neliniștiți după o cădere puternică a forintului pe fondul unei pierderi a încrederii investitorilor că Ungaria este capabilă să-și respecte obligațiile financiare și după ce ratingul financiar al țării a fost redus la nivel de „junk” (gunoi).
Judit Lovas, jurnalist financiar care administrează un site de informații financiare pentru clienții maghiari, a declarat că majoritatea covârșitoar