Continuăm publicarea unor fragmente din volumul Femeile dictatorilor, în pregătire la Editura Curtea veche. Este o carte care zugrăveşte istoria în timp real, prin ochii celor aflate mai mereu în umbră. De cele mai multe ori realităţile cunoscute atât de bine din manuale, cărţi, filme documentare ori relatări vor fi puse acum într-o cu totul altă lumină. Autoarea evită totuşi în mod subtil capcana reabilitării imaginii unor dictatori, dar totuşi le completează portretul, înfăţişându-i şi într-o latură umană, mai puţin cunoscută publicului larg. Diane Ducret este jurnalistă, dar are şi formaţie de istoric şi filozof. Născută la Anderlecht, Diane a copilărit în Ţara Bascilor şi a studiat în prestigioase instituţii de învăţământ din Paris şi Roma. În prezent, colaborează la realizarea de filme documentare istorice pentru postul France 3. La începutul anului 2011 i se publică prima carte, Femeile dictatorilor . Fragmentul din acest număr descrie sfârşitul lui Mussolini.
În 25 iulie, la prânz, o sună pe Clara pentru ultima dată din Palatul Venezia. Îi spune că regele va fi cu siguranţă de partea lui şi că speră să-l vadă în aceeaşi după-amiază. Clara are intuiţia unui pericol: "Nu te duce. În locul tău, nu aş avea încredere. Şi apoi, fii atent, şte vor puneţ într-o cuşcă, ca pe un şoarece. Nu aş vrea să joace mingea cu capul tău." Benito râde. Rău face. Când ajunge la Vila Savoia, regele îl arestează imediat.
Pe 12 august, este arestată şi familia Petacci, din ordinal noului regim. Singurul lucru pe care l-a putut păstra a fost un pandantiv având gravate pe el cuvintele următoare: "Clara, eu sunt tu şi tu eşti eu. Ben" Este eliberată în 17 septembrie, după fuga cu avionul a lui Mussolini. Se întâlnesc abia în 28 octombrie la Gardona, lângă lacul Garda, unde sunt ostatici ai nemţilor. Este sfârşitul unui lung tunel. "El" s-a întors. Mussolini î