Impactul financiar estimat al aplicarii Noilor Coduri (n.r. civil, penal, de procedura civila si de procedura penala) pe durata de trei ani de la intrarea lor in vigoare este de 707.375.781 RON (aproximativ 164 milioane de euro), se arata intr-un raport publicat vineri de catre Ministerul Justitiei. Impactul financiar priveste redimensionarea bugetelor Ministerului Justitiei, Ministerului Public si Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Studiul de impact subliniaza necesitatea de marire a schemelor de personal la nivelul instantelor din tara, precum si nevoia de investitii in sediile instantelor si parchetelor (sali de judecata, mobilier) si de extindere a infrastructurii IT.
Studiul de impact a fost intocmit de un consortiu format din SCA Tuca Zbarcea&Asociatii, SC KPMG Romania SA, The Gallup Organization-Romania SRL si Hewitt Associates Sp., in urma unui contract de consultanta semnat cu Ministerul Justitiei pe 10 septembrie 2010, finantat de Banca Mondiala.
Raportul final poate fi consultat integral aici.
Noul Cod civil a intrat in vigoare in octombrie 2011, iar noul Cod de procedura civila va fi pus in aplicare cel mai probabil incepand cu data de 1 iunie 2012. De asemenea, noile Coduri penal si de procedura penala vor intra in vigoare in luna martie 2013.
Studiile recomanda trei ani de implementare a noilor coduri, din care primii doi ani reprezinta perioada de tranzitie iar cel de-al treilea an reprezinta primul in care efectul actualelor coduri nu mai este resimtit si sistemul incepe sa functioneze exclusiv in conformitate cu prevederile noilor Coduri, influenta prevederilor din cele vechi disparand.
Evaluarea impactului financiar/bugetar al Noilor Coduri asupra ariilor de interes major incluse in analiza a luat in considerare o perioada de analiza de 3 ani de la momentul intrarii in vigoare a Noilor Coduri
@N_P