Spre nemulţumirea ungurilor care s-au considerat întotdeauna superiori vecinilor mai săraci din Est, România ar putea da lecţii Ungariei în privinţa acordurilor încheiate Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, se arată într-o analiză a agenţiei Reuters.
"Prin respectarea condiţiilor unui program similar, Bucureştiul a reuşit să reaşeze economia pe drumul către creştere. Acest drum va aduce însă durere pe termen scurt şi va pedepsi oficialii care îl urmează", se arată în analiza agenţiei.
În contextul tensiunilor severe de pe pieţele financiare, care împing în sus costurile de finanţare şi nivelul datoriilor, premierul ungar Viktor Orban a renunţat la atitudinea ostilă faţă de finanţatorii internaţionali şi încearcă acum să cadă la pace. Acesta a anunţat recent că este dispus să renunţe la orice condiţii în negocierile cu instituţiile financiare internaţionale.
Totuşi, Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea cere anularea reformelor care au definit guvernarea Fidesz, dar şi introducerea unor noi măsuri "compensatorii", care vor presupune cel mai probabil austeritate.
Orban va ţine cont şi de scăderea popularităţii guvernanţilor din România în sondaje în urma măsurilor dure de austeritate implementate în cadrul acordului cu FMI.
"FMI nu a fost prea flexibil în cazul României şi va fi chiar mai puţin flexibil în privinţa Ungariei. Va dori să răstoarne principalele reforme ale Fidesz, chestiune foarte sensibilă pentru electoratul partidului, situaţie care va fi extrem de dificilă", comentează Nicholas Spiro, economist specializat în evaluarea riscului de ţară, potrivit Reuters.
Deschiderea lui Orban faţă de FMI, manifestată în ultimele zile, a dus la aprecierea forintului cu 3% în această săptămână faţă de euro, după ce a scăzut în prima săptămână din an la mai multe minime-record şi s-a d