Un corp ceresc cu inele, asemanatoare cu cele ale planetei Saturn, a fost detectat in premiera in afara sistemului nostru solar.
Acesta a fost observat in urma cu 5 ani, insa de curand a aparut ipoteza ca acesta ar putea avea inele, asemeni lui Saturn, ceea ce ar fi o premiera absoluta, conform Space.com.
Vestea a fost anuntata la cea de-a 219-a intalnire a Societatii Astronomice Americane. Astronomii au descoperit din greseala acest corp ceresc enigmatic, in timp ce observau un alt fenomen, o eclipsa ce se petrecea in vecinatate. Asa si-au dat seama ca singura explicatie pentru lumina care nu se mai vedea, blocata la un moment dat, era un inel sau mai multe ale unui corp ceresc aflat in imediata proximitate.
Steaua care se afla in atentia astronomilor era 1SWASP J140747.93-394542.6, iar diferenta de intensitate a luminii, sesizata in 2007, a facut cercetatorii sa ia in considerare ipoteza ca ar putea fi vorba de un corp care o eclipseaza. Steaua are o masa similara soarelui nostru, insa este mult mai tanara, avand doar 16 milioane de ani. In plus, se afla la 420 de ani lumina.
Ce a eclipsat-o pare sa fie un obiect ceresc relativ aproape, spun ei. Forma eclipsei sugereaza ca nu a fost vorba de un obiect sferic, ci mai degraba de un inel al unui astfel de corp. La apogeul eclipsei, 95% din intensitatea luminii stelei a fost blocata.
Se crede ca acest corp ceresc, cu o densitate foarte mica, are mai multe inele formate din praf cosmic, a declarat un cercetator de la Universitatea Rochester. Pana acum au fost observate 4 inele, numite Rochester, Sutherland, Campanas and Tololo. Insa fiecare din aceste inele este format, la randul sau, din mii si mii de alte inele, a mai spus acesta.
Cel mai indepartat inel de obiectul ceresc misterios se afla la o distanta de circa 60 de milioane de kilometri. Daca i