Germania îşi consolidează protecţia centrelor de stocare a materialelor nucleare. Ministerul german al Mediului spune că lucrările sunt programate să înceapă anul acesta. Anunţul a fost făcut în contextul în care un raport realizat de un ONG american atrage atenţia asupra faptul că securitatea stocurilor de materiale nucleare la nivel mondial este departe de a fi asigurată.
Organizaţia neguvernamentală a stabilit cu ajutorul unor experţi internaţionali în domeniul nuclear clasamentul securităţii materialelor nucleare de pe teritoriul a 32 de ţări care dispun de mai mult de un kilogram de uraniu puternic îmbogăţit sau de plutoniu, elemente care pot intra în compoziţia bombei atomice.
În raport se arată că materialele sunt stocate în sute de depozite, pe teritoriul celor 32 de ţări. Unele sunt bine securizate, dar multe dintre ele nu sunt, expunând aceste materiale unor eventuale furturi sau revânzări către organizaţii teroriste care şi-au anunţat în mod public intenţia de a se dota cu arme nucleare.
Acelaşi studiu evidenţiază răspândirea mare a corupţiei în România şi riscul ridicat de producere a unor revolte sociale în următorii doi ani, clasând Bucureştiul pe locul 44 în privinţa acestor factori sociali, consideraţi factori de risc în România pentru siguranţa materialelor nucleare. România face parte din cele 144 de ţări cuprinse în raport, care dispun de mai puţin de un kilogram de material nuclear şi este la egalitate cu Letonia şi Lituania şi urmată de Slovacia. Bulgaria se află pe locul 11.
În comparaţie cu celelalte ţări din Uniunea Europeană care se încadrează în cele 144 de state ce deţin mai puţin de un kilogram de plutoniu sau uraniu puternic îmbogăţit, România se clasează pe penultimul loc, înaintea Greciei. Dintre celelalte 32 de ţări, doar Italia (dintre ţările membre UE) obţine un scor mai mic decât România în ceea ce priv