Mare suparare mare. Rectorii care trebuie sa paraseasca functiile in urma alegerilor, pentru ca au depasit sau vor depasi in curand varsta de 65 de ani si trebuie sa se pensioneze conform noii Legi a Educatiei Nationale, cauta tot felul de subterfugii de amanare a deciziei de pensionare, in speranta revenirii USL la guvernare si schimbarii legii care ii trimite la pensie.
Asa se intampla si la universitatea UBB Cluj (Babes Bolyai), unde rectorul si profesorii aflati in prag de pensie se agata cu dintii de fotolii, in asteptarea alegerilor din toamna.
In majoritatea tarilor europene exista o varsta limita, la care universitarii se pensioneaza, 65 sau 68 de ani. Asta nu inseamna ca sunt eliminati complet din viata universitara. Doar ca isi pierd functiile de conducere, si aici este durerea cea mare.
(“Art. 289. – (1) Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de
65 de ani.
(2) În învăţământul superior de stat, particular şi confesional se interzice ocuparea oricărei funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, după pensionare. Mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare”….
(4) Cadrele didactice şi de cercetare care conduc doctorate se pensionează la împlinirea
vârstei de 65 de ani şi pot:
a) conduce doctoratele în desfăşurare la data pensionării până la împlinirea vârstei de
70 de ani;
b) după împlinirea vârstei de 65 de ani pot conduce noi studenţi-doctoranzi numai în
regim de cotutelă împreună cu un cadru didactic şi de cercetare care nu împlineşte vârsta de pensionare pe toată durata desfăşurării doctoratului respectiv.”)
In plus, nimic nu-i opreste sa faca cercetare, singuri sau in echipe si sa