Cartofii sau carnea prăjite, dar şi mezelurile sau pateurile grăbesc îmbătrânirea pielii şi a organelor, în timp ce altele, precum somonul, mazărea sau lintea au efectul contrar. Sursa: SHUTTERSTOCK
Alimentaţia nesănătoasă afectează nu doar funcţionarea organismului nostru, ci şi modul în care acest lucru se reflectă la exterior.
Unul dintre efectele alimentelor nesănătoase este îmbătrânirea. Specialiştii ne spun care sunt alimentele de care ar trebui să ne ferim dacă nu vrem să îmbătânim înainte de vreme, dar şi ce putem mânca pentru a ne menţine tineri.
Dietă mediteraneană, nu zahăr şi conservanţi
"Ridurile sunt legate de expresie, dar şi de alimentaţie. S-a dovedit că cei care au o dietă nesănătoasă accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, dar şi a organelor", precizează Bogdan Guinea, consultat în nutriţie şi medicină de urgenţă la Cabinetul Medical MC2 din Capitală.
Mai exact, alimentele nesănătoase, dar şi consumul în exces al nutrienţilor de care organismul are nevoie determină o dietă necorespunzătoare, care la rândul ei poate declanşa inflamaţia tubului digestiv.
"Această inflamaţie poate deveni cronică (cum se întâmplă în cazul intoleranţelor alimentare) şi poate determina reacţii ale tuturor organelor corpului, ceea ce duce la accelararea procesului de îmbătrânire", avertizează specialistul.
Pentru a vă menţine, bazaţi-vă pe dieta mediteraneană şi consumaţi lactate, care conţin vitamine şi calciu, recomandat copiilor, dar şi femeilor în perioada de dinainte de menopauză, pentru a preveni osteoporoza.
Alimentele cu valoare nutritivă scăzută, în schimb, nu ne satisfac nevoile energetice şi conţin conservanţi şi aditivi, care le fac toxice. De asemenea, o dietă cu prea mult zahăr şi carbohidraţi poate duce la producerea unei reacţii chimice numite glicozilare. Aceasta este asociată cu mai multe boli, printre car