Boierii de acum două secole serveau prânzul pe la restaurantele celor mai bune hoteluri, iar seara mergeau la seratele organizate în case particulare. Pentru oamenii de rând, cele mai bune locuri de întâlnire erau cârciumile amplasate între străzile Bulgară şi Armenească.
Aşa cum în capitalele europene bulevardele mari cu hanuri şi cafenele erau loc de dezbateri, aranjamente politice şi bârfe mondene, nici Chişinăul secolului al XIX-lea n-a dus lipsa vieţii publice cu picanteriile sociale ale acelor vremuri. Totuşi, cu unele particularităţi.
Dacă în Bucureşti, un „Caru' cu bere" era loc de taifas atât pentru precupeţii de rând, cât şi pentru înalţii demnitari, locuitorii vechiului Chişinău puneau atât de mare accent pe statutul social, încât elitele nu erau vreodată văzute în locurile frecventate de oamenii de rând.
POVEȘTI DE CHIȘINĂU Cum erau pedepsiți bandiţii celebri de pe uliţele de altădată
POVEȘTI DE CHIȘINĂU Capitala, de la origini și până în prezent
„Elitele mergeau pe la restaurantele marilor hoteluri, precum Suisse, Londra şi Petersburg. Sau, mai des, în ospeţie pe la case particulare. De obicei, se ştia cine organizează baluri. În secolul al XIX-lea, cele mai frecvente petreceri dansante se dădeau la familiile Bartolomeu şi Krupenski, pentru că aveau case mari, multe fete şi aveau interese", precizează istoricul Iurie Colesnic.
Oamenii de rând care nu-şi permiteau să meargă la restaurant, puteau alege între cârciumile şi hanurile din oraş. Deosebirea dintre ele consta în faptul că hanurile erau amplasate cu precădere pe la ieşirile din Chişinău, acolo unde negustorii puteau înnopta şi puteau servi o gustare, înainte de a pleca la un drum lung.
POVEȘTI DE CHIȘINĂU Cum erau dotate primele spitale deschise în secolul al XIX-lea, în Capitală. Vezi GALERIA FOTO!
„Mai multe cârciumi se aflau în zona pieţei din cent