Spania şi Italia descreţesc frunţile europenilor după ce la începutul acestui an au reuşit să se finanţeze la costuri rezonabile de pe pieţele internaţionale. Săptămâna aceasta, Spania a reuşit să atragă 10 miliarde euro, dublul ţintei de finanţare pe care o viza, la dobânzi în scădere puternică.
De asemenea, costurile de finanţare ale Italiei au coborât. Atât la finanţarea pe termen scurt, cât şi la obligaţiunile de stat cu maturitatea pe termen lung, dobânzile plătite au scăzut substanţial. Suma atrasă pe termen lung este de 4,75 miliarde euro.
Optimismul din pieţe a fost sprijinit şi de declaraţiile preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care a declarat că instituţia pe care o conduce ar putea reduce dobânda de politică monetară în următoarea perioadă.
Succesul primelor operaţiuni de finanţare semnificative efectuate în acest an de statele puternic îndatorate este pus pe seama lichidităţii foarte bune din pieţe. Anul trecut, Banca Centrală Europeană a derulat o operaţiune de finanţare a băncilor comerciale, în cadrul căreia băncile au absorbit suma record de 489 miliarde euro.
Investitorii rămân însă îngrijoraţi de criza datoriilor de stat, fapt subliniat de depozitele efectuate de bănci la BCE, care au urcat la un nourecord depăşind pentru prima dată lichiditatea injectată de instituţie în pieţe în decembrie 2011. Depozitele au urcat la aproximativ 489 miliarde euro, indicând tendinţa băncilor de a plasa banii la BCE în loc de a risca prin împrumuturi către statele aflate în căutare de finanţare.
De asemenea, preţul aurului a scăzut cu 0,6%, la 1.640 dolari pe uncie, semn că apetitul învestitorilor pentru risc a mai scăzut. Petrolul a revenit în urcare, dar fluctuaţiile sunt fireşti într-un moment în care se discută despre embargoul Uniunii Europene asupra exporturilor de ţiţei ale Iranului.
Rămâne