In Petrosani, in fiecare an, aproape un miliard de lei vechi costa capturarea, deparazitarea, sterilizarea si hranirea maidanezilor.
Cu toate acestea, cainii comunitari continua sa fie pe strazi, iar oamenii sunt nemultumiti pentru ca se simt amenintati.
"Stim ca lumea este nemultumita in ceea ce priveste cainii fara stapan, dar putem spune ca noi am mai stopat, cat de cat, fenomenul pe domeniul public. Totusi, mereu ne pomenim cu noi haite de caini, care nu stim de unde sunt adusi. Daca am sti, atunci am lua si masuri impotriva celor care ii aduc si ii lasa in Petrosani. Este adevarat, maidanezii scot de la bugetul local sume importante de bani si reprezinta o problema care nu va fi rezolvata, probabil, niciodata, tinand cont de modul in care sunt si vor fi facute legile care ii protejeaza", sustin reprezentantii Primariei Petrosani.
Potrivit autoritatilor, cainii vagabonzi care ajung la adapostul amenajat in localitate sunt deparazitati, vaccinati anti-rabic, tratati de diverse boli si apoi castrati.
In functie de bolile de care sufera patrupedele, pana la internarea si apoi castrarea acestora, sumele cheltuite sunt cuprinse intre 20 si 100 de lei.
"De-a lungul anului trecut am tratat si castrat cateva sute de patrupede. Daca la masculi operatia de castrare decurge mai repede, la femele am ceva mai mult de lucru, dar am devenit experta. Dovada sta si faptul ca nu am pierdut niciun pacient pe masa de operatie. Pe de alta parte, pot sa ma laud si cu faptul ca inca nu am fost muscata de niciun caine pe care l-am tratat. Aici sunt efectuate doar sterilizari, nu si eutanasieri, pentru ca legea ne interzice acest lucru", a declarat medicul veterinar Cosmina Padure.
In prezent, in adapost sunt cazati circa 70 de catei, dar dupa ce trec prin etapa "adapostul", maidanezii, din cauza legilor ambigue care