De la apariţia sa în fază de proiect, Legea sănătăţii a provocat demisia unui foarte popular medic, reacţii contradictorii în societatea civilă, un miting împotriva legii şi a culminat cu propunerea de retragere formulată de preşedinte.
21 decembrie: când proiectul Legii sănătăţii nici nu apăruse pe site-ul Ministerului Sănătăţii, preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu la TVR, că Raed Arafat, subsecretar de stat în MS şi conducătorul comisiei de urgenţă a MS, este „cel mai mare duşman al legii”, pentru că se opune privatizării sistemului de urgenţă.
28 decembrie 2011: proiectul a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii
6 ianuarie 2012: apare prima reacţie a lui Raed Arafat, într-un interviu dat Hotnews. Medicul vorbeşte despre cum proiectul ameninţă să distrugă actualul sistem de urgenţă, iar „concurenţa neloială a firmelor private şi profitul furnizorilor care vor intra în sistem vor fi mai presus de viaţa pacienţilor”
9 ianuarie 2012: într-o emisiune la realitatea TV la care Raed Arafat îşi prezenta acuzele, intervine preşedintele Traian Băsescu şi, pe un ton foarte sever, îi atrage atenţia acestuia că nu are voie să formuleze opinii contrarii legii ministerului dacă tot ocupă o funcţie de demnitate publică – de subsecretar de stat. Tulburat, Raed Arafat declară în aceeaşi seară că ia în calcul demisia sa.
10 ianuarie 2012: Raed Arafat îşi dă demisia din funcţia de subsecretar de stat la MS. Încep să apară primele reacţii de solidaritate cu acesta în rândul angajaţilor din sănătate şi al societăţii civile.
11 ianuarie: încep să apară primele semne de solidaritate pe reţelele sociale: petiţii online de retragere a proiectului, liste de semnături pro-Arafat
12 ianuarie: are loc un miting la Târgu-Mureş pro-Arafat, la care participă câteva mii de oameni.
13 ianuarie: preşedi