"Filosofia" din spatele noii legi a sănătăţii a reprezentat tema de discuţie de la primele consultări pe baza reformei din sistemul de sănătate, participanţii plecând cu promisiunea că vor urma şi alte întâlniri, care probabil vor mări cu încă 30-60 de zile termenul iniţial.
"Astăzi (ieri - n. red.) am discutat mai mult despre filosofia legii (...) S-a convenit asupra unui calendar de dezbateri pe probleme specifice", a spus Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.
Ieri au existat două serii de discuţii: prima cu reprezentanţi ai Colegiului Farmaciştilor din România (reprezentat de două persoane), Colegiului Medicilor din România (cinci persoane), Colegiului Medicilor Dentişti (patru persoane) şi a doua cu manageri de spital şi cu Asociaţia Spitalelor.
Lupuliasa spune că întâlnirea la care a participat a durat două ore şi jumătate şi la final s-a stabilit ca la începutul săptămânii viitoare să se realizeze un draft, o propunere de calendar pe care apoi să continue dezbaterile pe capitole. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor mai spune că la discuţiile viitoare propunerea sa va fi ca asigurătorii să nu poate să deţină producători, distribuitori şi spitale deoarece în acest fel se vor realiza circuite închise şi apare riscul ca IMM-urile să fie închise. Totodată, el a mai spus că timpul pentru a pregăti această întâlnire a fost extrem de scurt deoarece a primit invitaţia în cursul zilei de miercuri.
În legătură cu segmentul medicinei de urgenţă, care a suscitat discuţii aprinse în ultima perioadă, Lupuliasa a spus că nu s-a vorbit în mod special.
Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, a afirmat că s-a discutat şi despre riscurile pe care le implică această lege şi că are confirmarea că termenul de dezbatere se va putea prelungi cu 30-60 de zile. "Noi am studiat legea şi am trimis-o în teritor