"Suntem la stadiul de gândire a strategiei pentru 2012. În februarie, probabil, va fi finalizată", este răspunsul guvernului.
Decizia de plecare a Nokia, care ajunsese în mai puţin de cinci ani la afaceri de 1,5 mld. euro şi care era cel mai mare angajator de muncă temporară de pe piaţa locală, cu peste 2.000 de angajaţi în regim temporar, a fost una dintre cele mai proaste veşti ale anului 2011.
Consecinţele negative, atât la nivel de imagine pentru investitorii străini, cât şi în plan social şi economic nu au întârziat să apară.
Furnizorii şi partenerii Nokia de la Cluj vor concedia câteva sute de oameni în acest an, în urma deciziei finlandezilor de a închide fabrica din comuna clujeană Jucu şi de a-şi muta operaţiunile în Vietnam.
Firma de logistică Ceva Logistics, care a venit în România în 2007 şi avea un contract cu Nokia, va concedia 300 de persoane ca urmare a plecării Nokia, potrivit informaţiilor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Cluj. La finele lui 2010, operatorul logistic avea afaceri de 8 mil. euro şi 400 de angajaţi.
"Închiderea fabricii se va resimţi în evoluţia cifrei de afaceri de la sfârşitul acestui an. Noi ne-am făcut bugetul pentru anul acesta ţinând cont de impactul pe care îl va avea plecarea Nokia şi de prognozele privind principalii indicatori macroeconomici ai României. Însă Clujul este o zonă cu forţă de muncă bine calificată, de aceea cred că vor veni alţi investitori la Jucu", a spus Cristian Ofiţeru,
country manager al Ceva Logistics. Acestea sunt primele date legate de efectele pe care plecarea Nokia le are asupra afacerilor unor companii locale. Şi Securitas Services, firma care asigura serviciile de pază şi protecţie pentru fabrica de la Jucu, a trecut la concedieri colective, dar şi agenţii de muncă temporară Lugera&Makler şi Trenkwalder.
La deciziile de ple