Unul dintre cei mai apreciaţi fotografi din Europa a fost, în secolul al XIX-lea, un clujean. Este vorba de Carol Pop de Satmari (ortografiat în limba maghiară Karoly Papp de Szathmari, conform unor documente din arhivele clujene), cel care a realizat primul fotoreportaj de război din lume. Carol Pop de Satmari s-a născut acum 200 de ani, în 11 ianuarie 1812, la Cluj, şi a murit în 1887, în Bucureşti.
Printre cele mai cunoscute seturi de fotografii realizate de clujean se numără fotoreportajele din Războiul Crimeii, care a opus, în anul 1853, Rusia unei coaliţii formate din Franţa, Marea Britanie şi Imperiul Otoman şi care a presupus inclusiv operaţiuni militare desfăşurate în Dobrogea, În anul 1877, Carol Pop de Satmari, deşi avea deja vârsta de 65 de ani, şi-a luat din nou aparatul de fotografiat şi a plecat pe front, pentru a imortaliza Războiul de Independenţă al României. El a ajuns adesea în prima linie a frontului din timpul războiului ruso-româno-turc. Gestul lui Carol Pop de Satmari era unul deosebit de curajos, şi asta cu atât mai mult cu cât el trebuia să care aparatura de fotografiat, care era mult mai grea şi mai dificil de mânuit decât cea de azi. Fotografiile sale au devenit rapid cunoscute în toată Europa. Pentru curajul său, Carol Pop de Satmari a fost decorat de Regele Carol I al României, de împăratul Napoleon al III-lea al Franţei, de Regina Victoria a Marii Britanii, dar şi de împăratul Francisc Iosif al Austriei şi de regele Spaniei.
Carol Pop de Satmari nu a fost doar fotograf, ci şi grafician şi pictor. El şi-a făcut primele studii în Transilvania, apoi a lucrat la Pesta cu Anton Chladek. Este vorba de un mare pictor ceh care, culmea, s-a născut în provincia Voivodina, în Serbia.
Întors în Transilvania, Carol Pop de Satmari a realizat un album de litografii, Vederi din Transilvania, în anul 1841. Apoi a devenit cunoscut dup