Astronomii au reuşit să determine cu exactitate care este culoarea galaxiei Calea Lactee, în care se află şi Pământul. În urma cercetărilor, aceştia au stabilit că galaxia noastră are culoarea albă pe care o are zăpada primăvara, la o oră după ce a răsărit soarele sau cu o oră înainte ca acesta să apună, informează BBC.
Concluzia a fost anunţată în cadrul celei de-a 219-a întâlniri a Societăţii Astronomice Americane. "Pentru astronomi, unul dintre cei mai importanţi parametri este chiar culoarea galaxiei noastre", a declarat Jeffrey Newman, de la Universitatea din Pittsburg. "Culoarea galaxiei ne spune cât de vechi sunt stelele din galaxie, cât de recent s-au format acestea - se formează acum sau acestea s-au format cu miliarde de ani în urmă? ", a adăugat el.
Profesorul Newman a menţionat că, pe lângă impedimentele cauzate de studierea galaxiei din interior mai există şi problema prafului existent în spaţiu. "Putem vedea la doar o mie până la două mii de ani lumină în orice direcţie", a precizat acesta.
Cât de veche este Calea Lactee
Jeffrey Newman şi studentul său, Tim Licquia, au cercetat celelalte galaxii, pe care le pot observa din exterior, pentru a reuşi să obţină date concrete despre galaxia noastră. Ei au adunat date cu ajutorul telescopului Sloan Digital Sky Survey, care foloseşte detectori electronici de lumină pentru a cartografia părţi ale cerului.
Informaţiile obţinute se referă la circa un milion de galaxii, iar cei doi le-au comparat cu datele pe care le aveau despre Calea Lactee.
"Cea mai bună descriere pe care o pot oferi este cea a zăpezii de primăvară la care, dacă ne uităm la o oră după ce a răsărit soarele sau cu o oră înainte să apună, am vedea acelaşi spectru de lumină pe care un astronom extraterestru l-ar vedea când s-ar uita la Calea Lactee", a declarat profesorul Newman.
Culoarea Căii Lactee oferă in