Un client cu un credit ipotecar de valoare medie are de plătit o rată lunară mai mică cu aproximativ 100 de lei datorită scăderii cu un punct procentual a indicatorului Robor.
Lichiditatea abundentă de pe piaţă a lăsat loc pentru scăderea vizibilă a dobânzilor la care băncile locale se împrumută între ele, indicatorul Robor la şase luni (utilizat ca referinţă în multe contracte de credit) coborând la minimul ultimului an şi jumătate, ceea ce în final ar trebui să se resimtă şi în buzunarul clienţilor care au de dat bani la bancă în fiecare lună.
Indicatorul Robor la şase luni, dobânda medie la care principalele bănci locale se împrumută între ele pe termen de şase luni, a ajuns ieri la 6,16% pe an, nivel care nu a fost atins din luna mai 2010. Cele mai multe credite sunt legate însă de Robor la trei luni, dar şi valoarea acestuia a scăzut în prezent la minimul ultimelor cinci luni , de 5,48% pe an.
"Nu este exclus ca ratele de dobândă cu scadenţe mai lungi să scadă în continuare având în vedere cifrele favorabile privind inflaţia şi aşteptările ca dobânda-cheie să fie menţinută la următoarea şedinţă de politică monetară. Amplitudinea scăderii ar putea fi limitată deoarece acestea se tranzacţionează deja la niveluri scăzute ca urmare a unor modificări ale condiţiilor de lichiditate", comentează Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.
Indicatorul Robor la trei luni a scăzut cu aproape un punct procentual în ultima lună, în timp ce dobânda pentru sumele atrase pe şase luni s-a redus cu o jumătate de punct. Scăderea a fost mai accentuată în ultimele zile, iar clienţii existenţi cărora li s-au resetat dobânzile la credite la sfârşitul anului trecut nu vor resimţi efectele acestei scăderi.
La creditele noi, în special la cele pe termen lung, o diferenţă de un punct procentual înseamnă însă economii totale de câteva mii de euro pe pe