Zona euro a primit o noua lovitura, vineri seara, cand agentia de evaluare financiara S&P a redus ratingul a noua state ce folosesc moneda unica, inclusiv pe cel al Frantei si Austriei, tari ce detineau rating maxim AAA.
Astfel, va fi mult mai dificil si, posibil, mai costisitor pentru fondul de salvare sa ajute statele aflate in dificultate financiara, deoarece si ratingul fondului in sine depinde de cel al tarilor care il finanteaza, iar Franta este cea de-a doua economie din zona euro. Germania, cea mai mare economie a Europei si cel mai mare contributor la fond, a scapat de valul retrogradarilor de catre S&P.
Pe de alta parte, retrogradarea reflecta si cat de ingrijorati sunt investitorii cu privire la gradul de afectare a statelor principale de catre criza datoriilor inceputa la periferie, sunt de parere analistii citati de The Wall Street Journal.
"Nu reducerea ratingului este istorica. Gravitatea crizei din zona euro este istorica", a comentat Dominique Barbet, economist la BNP Paribas, pe baza faptului ca este pentru prima data in istorie cand Franta isi pierde ratingul AAA.
Retogradarea vine fix in momentul in care Grecia, punctul de origine al crizei, a inceput discutiile cu un grup de creditori in vederea restructurarii datoriilor. Daca nu se poate ajunge la o intelegere, Grecia va mai avea nevoie de miliarde de euro in plus pentru a rezista pana in luna martie, alternativa fiind intrarea in incapacitate de plata.
Pietele financiare nu au reactionat foarte mult la vestea retrogradarii, avand in vedere ca nici Franta, nici restul Europei nu si-au ascuns problemele. In plus, s-a evitat si cel mai prost scenariu, cel in care Franta ar fi fost retogradata cu doua trepte, asa cum avertizase S&P in urma cu o luna.
Ministrul Finantelor din Franta, Francois Baroin, a declarat, vineri seara, ca