MMM-2011. Se întâmplă şi la alţii şi la proporţii mult mai mari decât Caritas-ul românesc. Piramida financiară din Rusia care a păgubit, în 1994, 30 de milioane de deponenţi a renăscut şi face ravagii.
Istoria se repetă nu numai la noi. Românii din Ardeal care au fost ţepuiţi de trei firme ungureşti în jocuri piramidale de tip Caritas nu sunt singurii care, pe timp de criză, au crezut în soluţii miraculoase de înmulţire a banilor peste noapte.
Ruşii şi ucrainenii participă masiv la jocul piramidal rusesc MMM-2011, condus de Serghei Panteleevici Mavrodi, cel care nu a făcut decât să-şi reinventeze sistemul care a păgubit, acum 18 ani, circa 30 de milioane de deponenţi ai MMM Invest.
A fost cel mai mare sistem financiar piramidal din lume, care a fost închis de guvernul de la Moscova, după ce a luat proporţii nemaivăzute: în doar şase luni preţul acţiunilor fondului de investiţii a crescut de 127 de ori, suma investită ajungând la o treime din bugetul Rusiei.
Creierul sistemului, Serghei Mavrodi, care are astăzi 56 de ani, a câştigat o popularitate fulminantă, care îl ajută şi astăzi să facă oamenii să scoată banii din buzunar, în pofida faptului că a rămas cu datorii enorme către deponenţi şi a petrecut patru ani şi jumătate în închisoare.
Mai mult, el a transformat decizia statului de a închide MMM Invest într-un avantaj de imagine, spunând că sistemul nu s-a prăbuşit, ci a fost distrus, iar acum toţi păgubiţii au posibilitatea să-şi recupereze pierderile în noua piramidă.
Cum funcţionează sistemul
Pentru a fi organizaţi, participanţii sunt grupaţi în "celule" de circa 10 persoane, care, la rândul lor, compun grupuri mai mari de câte 100 persoane, iar acestea, la rândul lor, formează grupuri de câte 1.000 de persoane, fiecare fiind controlată de câte un lider.
Mavrodi nu se