Opel Ampera este o maşină electrică. Are trei motoare, două electrice şi unul pe benzină, din care rezultă o autonomie de peste 500 kilometri fără să tragi la priză.
Faptul că maşina electrică reprezintă viitorul nu mai e o noutate. Fiecare constructor de automobile încearcă să vină cu ceva nou, mai bun, mai performant şi care să nu se regăsească la rivali. Cei de la Opel au vrut să facă o maşină mai complexă şi au reuşit.
Opel Ampera. După nume, e electrică cu siguranţă. După tehnologia de sub capotă lucrurile se complică. Pînă în momentul în care rămîne fără energie, maşina e electrică. În momentul în care bateriile s-au terminat, atunci intră în acţiune motorul cu ardere internă.
Un propulsor pe benzină care încarcă bateria. Practic intervine cel de-al treilea motor, tot electric, auxiliar, de 72 CP, care funcţionează pe post de generator de curent electric şi care furnizează energia necesară deplasării.
Autonomia Opelului Ampera fără să consume combustibil este de 60 de kilometri. Pe încercate? Aproape 70 de kilometri. Sută la sută electric, dar asta înseamnă un stil de condus economicos. Pînă şi instalaţia de climatizare are rolul ei. Cu o zgîrcenie pînă la sînge, ajungi la o autonomie de aproape 70 de kilometri. Aici Ampera face diferenţa.
Renault caută pentru maşinile sale electrice surse de energie stradală. Adică trebuie să faci şi nişte pauze. Fie pentru încărcarea bateriei, fie pentru schimbarea acesteia.
Ampera are motorul cu ardere internă: 1.4, 86 CP, benzină. Practic ţi-ai luat un generator de curent sub capotă. Dacă vorbim de motorul vecin, cel electric, acesta oferă 150 CP şi un cuplu de 370 Nm atunci cînd apeşi pedala de acceleraţie. Viteza maximă? 160 km/h. Oamenii lui Opel spun că tehnologia Voltec e de "vină"!
Maşina electrică şi hibridă, adică Opel Ampera, oferă 4 variante de condus: Normal, Sport, Mounta