Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret a dat ieri publicităţii bugetele federaţiilor naţionale pentru anul 2012. Deşi forurile naţionale solicitaseră în total aproape 145 de milioane de lei (35 de milioane de euro), ANST a aprobat doar 65,6 milioane de lei! Cu toate acestea, majoritatea şefilor sunt mulţumiţi, urletul indigării răsunând doar din sediul federaţiilor minimalizate, dar şi din curtea COSR. Şi pe bună dreptate! În an olimpic, forul condus de Octavian Morariu a primit o sumă înjumătăţită faţă de cea cerută.
Ianuarie e aşteptat cu înfrigurare de şefii de federaţie, împărţirea bugetului polarizând toată atenţia sportului românesc. Dacă anul trecut, majoritatea capilor din vârful forurilor şi-au exprimat public mâhnirea, prezentarea bugetului pe 2012 nu i-a mai luat prin surprindere. "La prima vedere suntem mulţumiţi şi sperăm să ne încadrăm. Contează mult să nu băgăm din bani în în problemele medicale", spune preşedintele gimnasticii Adrian Stoica. Pe aceeaşi lungime de undă se află şi mai-marele din atletism, Sorin Matei: "Deocamdată e bine, defilăm cu ce avem!".
Canotajul, baschetul şi handbalul - puse la colţ
Printre sporturile vitregite se află însă trei piloni precum canotajul, handbalul şi baschetul. Dacă Elisabeta Lipă nu a putut fi contactată, ea aflându-se în Austria, tonul a fost dat de Carmen Tocală. "Nu au fost stabilite criterii clare de finanţare, prioritate ar fi trebuit să aibă calendarul din 2012, nu rezultatele din 2011", spune şefa baschetului (minus 650.000 de lei faţă de anul trecut). Nici handbalul n-a scăpat de la tăiere (minus 320.000 de lei), dar Cristian Gaţu susţine că se luptă cu morile de vânt. "Ca de obicei, am primit mai puţini bani decât am solicitat, dar n-am cu cine să mă cert. O să scădem şi noi acţiunile echipelor naţionale dacă e criză". Per total, dintre cele 67 de federaţii, c