Situatia somerilor din Europa si a celor din Statele Unite este complet diferita, in primul caz ajutoarele de somaj oferindu-se timp de luni de zile sau chiar ani, in timp ce americanii beneficiaza de ajutor de la stat cateva saptamani. Unele tari ofera chiar ajutor de somaj pe termen nelimitat, in anumite conditii.
Fondurile de pensii din SUA ofera, in prezent, ajutoare de somaj pentru o perioada mai mare decat oricand in ultimii 50 de ani. Pentru jumatatea de secol de dinainte de decembrie 2008, cea mai lunga perioada de acordare a acestor ajutoare a fost de 72 de saptamani, in timpul recesiunii din 1992.
In recesiunea si mai severa din 1981 - 1982, somerii primeau bani de la stat doar timp de 55 de saptamani. Din aceasta perspectiva, perioada de acordare a ajutorului e somaj in SUA, in prezent, de maximum 99 de saptamani, poate fi considerata chiar prea mare, potrivit analistilor de la The New York Times.
Insa comparatia cu alte state dezvoltate arata exact opusul. Potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), SUA ofereau ajutor de somaj pentru cea mai mica perioada dintre statele membre, de numai 6 luni.
In schimb, in Belgia, de exemplu, statul sprijina pe termen nelimitat somerii, iar, in Australia si Noua Zeelanda politica este similara, desi sunt impuse unele conditii.
In Spania, Portugalia si Norvegia, somerii primesc bani de la stat timp de doi ani, iar, in Finlanda si Franta, timp de 23 de luni.
Urmeaza Elvetia si Olanda, cu 18 luni, Irlanda cu 15, Suedia cu 14, Grecia si Germania cu cate 12 luni.
Dintre membrele OCDE, statele care isi ajuta cel mai putin somerii sunt Japonia, cu 10 luni, Austria si Canada, 9 luni, Italia, cu 7 luni, si Marea Britanie, cu 6 luni.
Chiar si in 2005, inainte de inceputul crizei financiare, multe stat