Retrogradarea Austriei de către Standard & Poor's (S&P) reprezintă o incriminare a incapacităţii Europei de a acţiona urgent şi ar trebui "să dea trezirea" în privinţa reducerii datoriei de stat şi a deficitelor, a declarat sâmbătă ministrul austriac al Finanţelor, Maria Fekter, informează Reuters, citat de Mediafax.
Fekter a căutat să minimizeze, într-un interviu difuzat sâmbătă la un post de radio, potenţialul impact al coborârii ratingului de la AAA la AA+ de către S&P asupra costurilor de finanţare suportate de stat.
S&P a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, inclusiv două cu rating AAA - Austria şi Franţa - şi a modificat perspectiva la negativă pentru alte trei state cu notă maximă - Olanda, Finlanda şi Luxemburg.
Calificativul Austriei, cotat acum la AA+ de S&P, a primit perspectivă negativă de la agenţie. Ratingul Austria şi Franţa au rating triplu A la Moody's şi Fitch.
"Toată Europa a fost afectată, aşa că emisiunile noastre de obligaţiuni de stat ar trebui să fie bine primite. Este însă un semnal foarte clar, deoarece ştim care sunt problemele. Zona euro este prea instabilă, iar măsurile sunt implementate prea încet", a afirmat Maria Fekter.
Expunerea ridicată a Austriei pe Ungaria şi Italia, două ţări cu probleme grave, a contribuit la decizia S&P de a retrograda ratingul ţării, a precizat ministrul, precizând însă că autorităţile au propus deja reglementări menite să limiteze riscurile asumate de băncile austriece în Europa Emergentă.
Cea mai mare bancă din România, BCR, este deţinută de către grupul financiar austriac Erste. Limitarea expunerii pe România ar putea afecta atât creditarea mediului privat, cât şi a statului, BCR fiind posibil să aibă la dispoziţie lichidităţi mai mici pentru a cumpăra titluri de stat româneşti.
Banca centrală a Austriei şi FMA, autoritatea de reglementare a pieţelor financiare