Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, şi-a exprimat ‘regretul pentru decizia aberantă a Standard & Poor’s’.
‘După ce am verificat că momentul nu a fost ales la întâmplare, îmi exprim regretul pentru decizia aberantă luată (vineri) de Standard & Poor’s privind ratingul mai multor ţări din zona euro, în momentul în care acţionează în mod decisiv pe toate fronturile pentru a răspunde crizei’, a afirmat Rehn într-un comunicat dat publicităţii.
Agenţia Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, pe listă aflându-se Franţa, Italia, Spania, Austria şi Portugalia, şi a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, transmite Mediafax. Olanda, Belgia şi Irlanda. Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au fost depunctate cu două trepte, în timp ce ratingurile Austriei, Franţei, Maltei, Slovaciei şi Sloveniei au fost reduse cu o treaptă, se arată într-un comunicat S&P.
Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia şi Irlanda au fost confirmate. Agenţia a renunţat la supravegherea cu implicaţii negative pentru toate ratingurile celor 16 state.
Franţa, a doua mare economie a zonei euro, a fost retrogradată cu o treaptă, de la “AAA” la “AA+” şi a pierdut pentru prima dată calificativul maxim posibil. Pentru Italia şi Spania, retrogradarea a fost de două trepte, de la “A” la “BBB+” şi de la “AA-” la “A”. Italia este a treia mare economie din zona euro, iar Spania a patra. Ratingul Austriei a coborât cu o treaptă, de la “AAA” la “AA+”. Portugalia a fost retrogradată de la “BBB-” la “BB”, Cipru de la “BBB” la “BB+”, Malta de la “A” la “A-”, Slovacia de la “A+” la “A”, iar Slovenia de la “AA-” la “A+”.
Germania, Olanda, Finlanda şi Luxemburg şi-au păstrat calificativele “AAA”, maxim posibil, în timp ce Belgia