Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) are de încasat creanţe în valoare de 25 de miliarde de lei, a înregistrat un excedent de 3 miliarde de lei, la sfârşitul lui 2010, şi cu toate acestea face împrumuturi uriaşe de la Trezorerie, căreia îi plăteşte sume însemnate ca dobânzi, pentru a acoperi golurile. Inspectorii Curţii de Conturi au atras atenţia asupra proastei gestionări a banilor publici.
Casa de Pensii a acumulat creanţe de aproape 25 de miliarde de lei în perioada 2006-2010, sumele crescând de la un an la altul, majoritatea provenind din neplata contribuţiilor de asigurări sociale. Acestea au fost trecute în contabilitate, dar nu s-a ocupat nimeni să urmărească termenul de prescriere al acestora şi nici să le grupeze pe surse de provenienţă.
Conducerea CNPP se apară şi spune că nu mai are atribuţii în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor de asigurări sociale încă din 2004. Urmărirea încasării acestora e în sarcina ANAF, aşa că ei ar trebui să ştie care e situaţia la zi a creanţelor.
Excedent ţinut în cont
Dacă la capitolul creanţe CNPP nu a avut prea mult noroc, în schimb la sistemul de accidente de muncă şi boli porfesionale a realizat un excedent de peste 3 miliarde de lei la sfârşitul lui 2010. Însă nici acesta nu a fost gestionat corespunzător, după cum au constatat inspectorii Curţii de Conturi.
Toţi banii provenind din excedent au fost păstraţi în conturi la Trezorerie, şi nu în depozite care ar fi asigurat încasarea unor dobânzi mai bune decât cele la vedere. Legislaţia în vigoare le-ar fi permis să constituie depozite, iar pentru că nu au făcut acest lucru, cei de la pensii au pierdut 504 milioane de lei în perioada 2008-2010.
Conducerea CNPP spune că a constituit depozite abia în 2011 pentru 2012, în urma cărora se vor încasa dobânzi ceva mai mari decât cele la vedere.
Împrumutu