Doctor Mihai Onciu, cel mai cunoscut medic legist din Constanţa,vorbeşte în exclusivitate pentru EVZ despre ce înseamnă această „meserie şocantă pentru mulţi şi atât de fascinantă pentru noi”. Pune piciorul în prag şi are curajul să recunoască faptul că, în România, sunt prea mulţi legişti, că este nevoie de o reorganizare care să culmineze, după o selecţie riguroasă, cu preluarea sistemului medico-legal de către Ministerul Justiţiei.
Doctor în medicină legală, şeful catedrei de medicină legală de la Facultate de Medicină a Universităţii „Ovidius” Constanţa, cu master în management sanitar, dar şi licenţiat în Drept, Mihai Onciu recunoaşte că pentru a exercita meseria de medic legist ” trebuie să ai un echilibru şi o structură rezistentă pentru că altfel te abrutizează, te schimbă, îţi modifică puţin setingurile”.
Se vede că îi place ce face, deşi ” meseria în sine pare urâtă din punct de vedere al priveliştii, al materialului. Nu poţi să spui că-ţi plac cadavrele, cui îi plac cadavrele are deja o problemă, dar cercetarea universului intern al omului este extraordinară , noi avem privilegiul de a-l examina în mod direct”. Degajat, nu ascunde faptul că ,” mi-am dezvoltat o pasiune pentru morfologia corpului uman”, căpătată după Facultatea de Medicină, când timp de 8 ani a fost asistent la catedra de anatomie şi apoi „ specialitatea medicină legală a venit ca o evoluţie firească „.
Constanța, judeţul cu cele mai frapante omoruri
Specialistul a văzut multe la viaţa lui, are ce povesti. Colaborează îndeaproape cu poliţiştii judiciarişti şi cu procurorii cu care face echipă la mai toate cazurile, „pe teren” . Mai ales că ,” în ultimii ani, la Constanţa, conform unei statistici ,s-au înregistrat cele mai multe cazuri de omoruri multiple, cazuri cu mai multe victime odată”. Numai in ultimii doi ani avem o mulţime de exemple: cazul Sergiu Băhăian, cu asas