Deşi avem senzaţia că suntem aşi în a face două-trei lucruri odată, de fapt nu reuşim decât să ne mutăm atenţia de la o sarcină la alta, fapt care aduce prejudicii concentrării şi scade performanţele intelectuale.
În era tehnologică, omul a devenit un fel de burete care absoarbe informaţii de pe toate canalele media. Cu un ochi urmăreşte televizorul, cu celălalt când laptopul, când smartphone-ul, ascultă muzica preferată la căşti şi, eventual, mai are şi o discuţie cu colegul de birou despre cele trei sarcini de serviciu pe care trebuie să le îndeplinească în ziua respectivă. Ne mândrim cu acest lucru, considerând un indicator al evoluţiei faptul că reuşim să facem mai multe deodată.
Paradoxal pentru unii, studii publicate în SUA şi Marea Britanie arată altceva. Astfel, cei care fac mai multe lucruri odată sunt „jalnici la toate capitolele", iar îndeplinirea mai multor sarcini simultan forţează creierul să „alerge" între gânduri. În mintea noastră se dă astfel o „luptă" din care nu pierdem decât noi, deoarece creierul nu ia în considerare o a doua sarcină la care este supus decât după ce a rezolvat-o pe prima.
Specialiştii mai susţin că, din cauza solicitării creierului, oamenii care încearcă să fie multifuncţionali devin incapabili să rezolve probleme, li se diminuează abilităţile creative şi ajung să aibă o gândire mai lentă. În plus, ei se simt extrem de stresaţi.
24 de ore sunt prea puţine
De asemenea, o presiune destul de mare asupra fiecărei persoane pune şi criza financiară, susţin unii angajaţi. Ei simt că li se dau tot mai multe lucruri de făcut, astfel că ajung să facă mai multe odată pentru a-şi îndeplini sarcinile pentru ziua respectivă. Din acest motiv sunt însă tot mai stresaţi şi de multe ori nu se achită corespunzător de sarcinile date.
De acelaşi lucru se plânge şi Loredana, o tânără de 30 de