Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu” din Reghin a fost sâmbătă, 14 ianuarie, gazda unei frumoase seri de poveste, muzică şi poezie, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale şi a celor 162 de ani de la naşterea poetului Naţional Mihai Eminesu.
Sărbătoarea culturii române a debutat cu o slujbă de pomenire a ziditorilor de cultură naţională la Biserica „Înalţarea Domnului”, urmată de depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu din faţa bisericii, opera artistului plastic Ion Vlasiu. Nu au lipsit poezia şi cântecul popular, susţinute de rapsodul popular Rafila Moldovan şi Corul din Sâmmihaiul de Pădure.
Manifestrea a continuat la Casa de Cultură a Tineretului din Reghin, cu un spectacol de muzică şi poezie, la care au onorat cu prezenţa reprezentanţii bisericilor ortodoxe şi greco catolice din Reghin, scriitori, artişti, ansambluri populare, toţi veniţi la întâlnirea cu Măria Sa Cultura Română. „Natura ne-a dăruit prima zi de iarnă atât de frumoasă şi de feerică, şi haideţi să facem împreună o seară măcar de aceeaşi înălţime, o seară de poveste, de poezie şi de muzică”, a spus în deschidere Sorina Bloj, directoarea Casei de Cultură a Tineretului.
Lecţie de istorie
Programul serii a fost deschis de un recital de cântece religioase înterpretate de corala preoţilor Protopopiatului ortodox din Reghin, urmat de seniorii Ansamblului „Doina Mureşului”, păstrători de nădejde ai dansului popular românesc. A urmat apoi o lecţie de istorie şi cultură, susţinută de invitaţii la eveniment, din care îi amintim pe părintele protopop Teodor Beldeanu, părintele Florin Boitoş din partea Protopopiatului greco – catolic Reghin, viceprimarul municipiului Reghin, Maria Precup, scriitorii Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuţ, Răzvan Ducan, Laurian Stănchescu, Cornelia Hetrea şi nu în ultimul rând profesorii de istorie Cornelia Mera, Sabin Urzică şi Simion Bui. Au fo