Influenţele deciziei controversate anunţată vineri de agenţia de rating americană Standard&Poors, de a reduce ratingurile a nouă ţări europene, se vor manifesta atât prin contagiunea aversiunii la risc a investitorilor, cât şi prin canalul bancar, întrucât instituţiile-mamă se vor finanţa şi mai scump, afirmă analiştii români.
Analistul Florin Cîţu spune că pe termen scurt aceste decizii vor afecta negativ creşterea economică din România, prin costuri mai mari ale capitalului. "Efectul imediat al acestor decizii se va simţi în costul de finanţare. Din păcate pentru noi, faptul că Franţa, Italia, Austria se finanţează mai scump înseamnă că şi preţul capitalului direcţionat către România va fi mai mare", a spus Cîţu, citat de Mediafax.
In perioada următoare ar putea apărea un nou val de aversiune la risc, care va afecta şi România."Dacă ai ajuns să retrogradezi ţări ca Austria şi Franţa, investitorii se vor întreba: Dar Europa de Est ce are? E posibil ca la nivel european să vedem un nou val de aversiune şi să vedem o aversiune şi în Europa de Est, prin contagiune, prin neîncredere. Să sperăm că pieţele vor mai începe să diferenţieze. România are politici sănătoase, a redus deja deficitul, arată mult mai bine decât multe state din Europa şi cu o evoluţie în continuare în îmbunătăţire", spune Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank. El nu exclude niciun efect negativ prin canalul bancar, prin scumpirea costului de finanţare. "Finanţările în euro, cel mai probabil, vor avea o tendinţă de scumpire în România, ceea ce poate să avea şi un aspect pozitiv, prin stimularea creditării în lei", a adăugat Dumitru.
Există şi o parte bună
Unii analişti văd şi o parte bună a deciziei S&P. Analistul Lucian Isar consideră că decizia aduce ratingul României mai aproape de cel al altor ţări europene, în linie cu existenţa unui diferenţial de ri