Cu toate ca romanii nu sunt de acord cu reformarea sanatatii, ceea ce a condus la proteste in intreaga tara in ultimele zile, aceasta este inclusa in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si ea trebuie aplicata. Insa, trebuie sa se ajunga la o forma finala, benefica atat pentru stat cat si pentru pacienti.
Presedintele Traian Basescu a cerut public premierului retragerea proiectului Legii sanatatii, el mentionand ca face acest lucru vazand ca o mare parte din public si majoritatea celor din sistemul de sanatate nu vor schimbarea acestuia. Astfel, ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publica proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania, la solicitarea primului-ministru Emil Boc.
Totusi, nevoia de reforma in sistemul de sanatate ramane reala. In acest caz, retragerea legii face ca acest proces sa se ingreuneze si sa dureze mai mult. Probabil ca in perioada urmatoare, proiectul va fi revizuit.
Piata asigurarilor private de sanatate, cat si piata serviciilor private de sanatate, vor depinde foarte mult de reforma din sanatate, care va avea un impact puternic. Vezi ce asteptari au companiile de asigurari si clinicile private in acest an, in care sistemul de sanatate ar trebui sa aiba o noua "imagine".
Tiberiu Maier, vicepresedintele Signal Iduna, a mentionat pentru DailyBusiness.ro ca in 2012, evolutia pietei de asigurari de sanatate va fi influentata foarte mult de forma finala a legii sanatatii.
El considera ca reforma din acest domeniu va genera o competitivitate crescuta intre furnizorii de servicii medicale, dar va oferi si un mediu de administrare mult mai eficient. Beneficiarii finali sunt pacientii, care vor avea acces la servicii medicale mai performante.
"Eliminarea monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS)