Pentru a evita şi contracara efectele iernii, trebuie să ai câţiva "aşi" în mânecă. Sau în cămară.
Efect de iarnă: sistem imunitar slab
Simţi că oboseala se instalează mai repede, că abilitatea de concentrare e un pic mai slabă şi ai o poftă nebună pentru carbohidraţi? Categoric, da! De ce? Pentru că iarna ne slăbeşte sistemul imunitar. Trecerea de la cald la frig, apoi de la frig la cald şi tot aşa, debusolează şi slăbeşte sistemul de autoapărare a organismului. Imunitatea ta se luptă să-ţi ridice temperatura corpului şi nu mai are cum să împiedice şi atacul microbilor.
Micşorarea porţiilor de fructe şi legume în stare proaspătă se simte şi ea în valorile nutritive ale corpului. Practic, iarna reduce totul la jumătate, acest fapt ducând la înjumătăţirea eficienţei sistemului tău de apărare. 8 din 10 români răcesc în fiecare sezon rece, deci e timpul să iei măsuri dacă vrei o iarnă veselă şi ca-n poveşti!
Scut: primul pas este să devii un veritabil germofob. Adică să încerci să te fereşti cât de mult poţi de microbi. Schimbă lenjeria patului o dată la două zile, maximum trei. Fă duş în fiecare zi. Spală-te pe mâini de câte ori ai ocazia. Mai mult, pentru a nu contracta răceala altora, ai grijă să ai un pix doar al tău, să dezinfectezi periodic carcasa telefonului mobil - care stă prin buzunare, în geantă, pe mese etc. - şi nu introduce ambalaje în frigider - spală cutia de lapte sau sticlele înainte de a le depozita în el. Superpont: foloseşte un spray cu apă marină pentru curăţarea nasului. Mucoasa are rolul de a ţine departe microbii de plămâni.
Efect de iarnă: depresia
Lipsa luminii naturale sau scurta ei durată ne trece automat creierul pe "sleep mode", ca un computer care consumă mai puţină energie. Frigul îngreunează şi el circulaţia şi îţi aeriseşte mai greu creierul, deci e normal să ai deseori o stare de moleşeală. @