Forţele de ordine au respectat pas cu pas reglementările privind mitingurile şi ordinea publică la protestul de sâmbătă din Capitală.
Jandarmii au fost prezenţi, iniţial, în număr mic şi fără echipamentul de protecţie pe care îl folosesc pentru confruntări violente. Sâmbătă, în jurul orei 19.00, când primii protestatari au început să ajungă în Piaţa Universităţii, forţele de ordine erau deja prezente. În jurul orei 20.00, unul dintre jandarmi a fost lovit cu o piatră în cap, iar colegii săi şi-au pus căştile de protecţie şi s-au echipat cu bastoane, scuturi şi gaze lacrimogene.
Reguli pentru bastoane, scuturi şi gaze
Tot echipamentul folosit este conform articolului 29 din Legea de funcţionare şi organizare a Jandarmeriei (Legea 550/2004). La acelaşi articol se specifică faptul că bastoanele, scuturile, armele cu glonţ de cauciuc şi gazele lacrimogene sunt folosite şi „împotriva grupurilor organizate care împiedică desfăşurarea normală a căilor de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante". „Folosirea acestor mijloace se face numai după avertizarea şi somarea participanţilor de a se dispersa", se arată la articoul 31 al aceleiaşi legi.
Jandarmii au cerut în repetate rânduri manifestanţilor să elibereze carosabilul, îndeplinind astfel cerinţele legii. Pe lângă faptul că acest lucru nu s-a întâmplat, o parte dintre manifestanţi a început să arunce cu pietre rănind mai mulţi jandarmi. Pentru această situaţie, legea prevede la articolul 31, alineatul 3 că „avertizarea şi somarea nu sunt necesare în cazul în care asupra personalului de ordine se exercită acte de violenţă care pun în pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestuia".
Ridicarea turbulenţilor
În jurul orei 21.00, cu toate somaţiile oamenilor legii, conflictul cu o parte dintre membrii galeriilor de la Ste