Analiştii agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor's şi-au apărat decizia de a revizui în scădere ratingurile a mai bine de jumătate dintre statele din zona euro. Economiştii au declarat că răspunsul politicienilor în faţa crizei datoriilor de stat a fost inadecvat şi contribuie la creşterea gradului de risc pe viitor.
„Diagnosticul corect ar trebui să pună mai mult accent pe dezechilibrele tot mai mari din zona euro“, a explicat Moritz Kramer, şeful diviziei S&P pentru ratinguri suverane europene, citat de „The Wall Street Journal“.
El a invocat probleme precum diferenţele dintre gradul de de competitivitate de la o ţară la alta, carese reflectă dezechilibrele bugetare uriaşe ale statelor.
Piesa de rezistenţă a summitului extraordinar din decembrie, care ar fi trebuit să rezulte în adoptarea unor reguli fiscale mai stricte pentru evitarea deficitelor excesive, „nu a reuşit să identifice riscurile“ în avans, un exemplu fiind Spania, ţară cu probleme acum, care are un buget în mare parte balansat, în timp ce Germania, cea mai mare şi mai performantă economie europeană, a avut unul dintre cele mai mari deficite bugetare în primii 10 ani de existenţă a euro.
Kramer a subliniat faptul că S&P nu vrea alte m[suri de stimulare fiscală din partea statelor cu cele mai mari datorii, explicând că acestea nu au spaţiul şi nici credibilitatea necesare pentru a încerca să-şi revolze problemele prin majorarea cheltuielilor bugetare.