Mircea Busuioc este unul dintre cei mai titraţi navomodelişti giurgiuveni. Din păcate, odată cu trecerea lui în nefiinţă, a fost uitat de concetăţenii săi, pe care, în nenumărate rânduri, i-a bucurat cu machetele de nave realizate. Doar familia şi foştii săi elevi îşi mai amintesc, acum, de „Dom’ profesor”.
Profesorul Mircea Busuioc, cel mai cunoscut navomodelist din Giurgiu, a văzut lumina zilei într-o căsuţă de pe strada Dorobanţi, din municipiul Giurgiu.
Era 24 ianuarie 1926. Se spune că cei născuţi în zile mari ajung, la rândul lor, oameni mari.
Primul contact cu navele – la nici zece ani, copil de trupă în marină
Familia lui Mircea Busuioc nu era una de boieri. Erau, într-adevăr, oameni „cu cheag”, proveniţi din comuna Arsache (Vedea de astăzi), care şi-au măritat fetele cu zestre importante. La fel şi mama lui Mircea Busuioc, Maria, o croitoreasă cunoscută în oraşul acelor vremuri. Doar că aceasta, fire independentă, nu a suportat niciodată să fie subjugată de bărbat. Aşa că, la primul semn de violenţă din partea soţului, a renunţat la el, cu toate că avea un băiat – pe Mircea.
CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE
De la o vârstă fragedă, acesta a crescut fără tată. Poate de aceea s-a şi luat decizia ca, la împlinirea vârstei de zece ani, să fie trimis la Galaţi, la un unchi, comandantul unităţii militare de marină de acolo.
Acela a fost primul contact cu vapoarele, poate şi clicul care a declanşat iubirea şi pasiunea pentru acestea.
Din pasiune, profesie
Constanţa Stelian, fiica lui Mircea Busuioc, îşi aminteşte: „Tata era o fire foarte meticuloasă, probabil moştenise această trăsătură de la mama lui. După ce a fost o perioadă copil de trupă în Galaţi, tot acolo a urmat şi şcoala navală.”
După terminarea cursurilor, s-a întors în oraşul în care s-a născut.