Persoanele fizice sau juridice au obligaţia de plată a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobândite/deţinute, şi/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentând diferenţe dintre taxa de poluare achitată şi taxa pentru emisiile poluante datorată.
Potrivit prevederilor Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, publicată în Monitorul Oficial al României nr.17/10.01.2012, persoanele fizice sau juridice, după caz, au obligaţia de plată a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobândite/deţinute, şi/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentând diferenţe dintre taxa de poluare achitată conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008, aprobată prin Legea nr.140/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi taxa pentru emisiile poluante datorată potrivit Legii nr.9/2012.
Drum lung
Organele fiscale teritoriale vor primi şi vor înregistra toate cererile contribuabililor, atât cele privind stabilirea taxei de plată, cât şi cele de restituire, prevăzute de Legea nr.9/2012, urmând ca soluţionarea acestora să fie efectuată după publicarea în Monitorul Oficial al României, a normelor metodologice de aplicare a legii, aprobate prin H.G. nr.9/2012, precum şi a ordinelor prevăzute de aceste norme.
În caz de plată
În situaţia în care contribuabilii au plătit taxa pe poluare în conformitate cu prevederile O.U.G. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, cu modificarile si completarile ulterioare si nu au efectuat inmatricularea autovehiculelor pana la data intrarii in vigoare a Legii 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, respectiv 13.01.2012, iar taxa achitata este mai mare decat cea stabilita prin noua lege, organele fiscale vor elibera contribuabililor o adresa din care