In cele din urma, liderii USL par sa fi inceput sa inteleaga ca uniunea se indreapta spre un esec de proportii, adica nu va reusi sa sara de 50%, nu va reusi sa impuna premierul si va ramane in Opozitie. Ca o probabila consecinta a acestei spaime, Victor Ponta anunta o decizie de-a dreptul reformista - alegerile preliminare:
"toti candidatii USL la nivel local si central (inclusiv parlamentarii) vor obtine validarea doar in urma unui scrutin deschis (nu doar membri de partid, ci orice alt cetatean), care se va desfasura in luna iunie, in perioada in care ar fi trebuit sa se desfasoare alegerile locale".
Adica, pana in luna iunie, USL ar urma sa-si stabileasca propunerile de candidati care sa fie supusi apoi "procesului de validare publica", dupa cum spune dl. Ponta. Mi se pare o solutie foarte corecta, care se practica in multe democratii, inclusiv in SUA.
"Scopul acestui demers este atingerea urmatoarelor obiective: legitimarea candidaturilor USL printr-un sprijin popular, mobilizarea candidatilor nostri in asa fel incat sa-si faca cunoscute propunerile inainte de campania electorala, marcarea ca moment politic a faptului ca actualul Guvern a luat dreptul romanilor de a vota in luna iunie, un exercitiu pentru a vedea cum functioneaza un scrutin mixt in care se voteaza si pentru parlamentari si pentru alesii locali, verificarea capacitatii organizatorice a structurilor noastre politice si a modului in care vor conlucra candidati PSD si PNL+PC", explica Victor Ponta. Foarte corect din nou. Dar cat de fezabil, ma intreb?
Doua sunt cauzele obiective pentru care ma indoiesc si de sinceritatea lui Victor Ponta si de sansele de reusita ale unor alegeri preliminare: baronii si protocolul USL.
In mod traditional deja, pe feudele proprii, baronii fiecarui partid al Romaniei medievale in care traim isi desemneza candi