Continui aici două discuții de pe Facebook cu doi prieteni, Zorin Diaconescu și Mihnea Măruță, pornind, în esență, de la aceeași problemă: pentru ce se protestează azi. ”Mihai, tu chiar ai devenit propagandist psd?”, a fost întrebarea directă a lui Zorin (care venea după articolul ”Băsescu, nici SMURD-ul nu te mai salvează”). ”Protestează pentru a protesta”, a fost comentariul lui Mihnea (după ”Domnilor Antonescu și Ponta, nu vă bucurați! Și pe loc repaus. Nu pentru voi au ieșit oamenii în stradă”).
Nu reiau toate argumentele și contra-argumentele. Încerc să fac însă o sinteză. Revoltele au pornit de la intervenția lui Traian Băsescu, în direct la Realitatea TV, când l-a forțat, practic, pe Raed Arafat să demizioneze. Atenție, în acel moment chiar începuse o dezbatere reală pe tema Legii Sănătății. Iar Raed Arafat era unul dintre cei mai îndreptățiți specialiști să-și susțină punctul de vedere. În aceste condiții, iritarea populară e de înțeles: despre ce dezbatere publică mai poate fi vorba, când prin forța insituției pe care o reprezintă, președintele României le bagă pumnul în gură celor care au poziții critice? Atenție, însă, prima solicitare a celor revoltați a fost ca Raed Arafat să participe la dezbaterea publică a legii. Însă Traian Băsescu a revenit, anunțând retragerea legii din dezbatere. O nouă sfidare a opiniei publice, care nu a făcut decât să toarne gaz pe foc. A fost momentul în care au răbufnit toate nemulțumirile ultimilor ani legate atât de măsurile luate cât și de mocul în care au fost luate (ignorând opinia publică, prin nenumărate asumări de răspundere guvernamentală etc.). Fond și formă.
Sunt toate motivele care i-au scos pe oameni în stradă motivate? Cu siguranță că nu. S-a încercat politizarea revoltelor? Desigur, nici Antonescu și nici Ponta nu se puteau abține ”să-și țină mâinile acasă”. Au fost și ultrași violenți? Dacă i-a