Cat se mai poate aprecia dolarul? Cat mai scade euro? Ce se va intampla cu francul? Care este cea mai stabila valuta? Acestea sunt intrebarile pe care si le pun investitorii, speculatorii, dar si cetateanul de rand in acest debut de an, intrebari la care analistii Admiral Markets incearca sa ofere un raspuns.
Dolarul a beneficiat de criza din zona euro, de statutul de valuta de refugiu si in special de politica monetara neutra stabilita de Rezerva Federala pe termen lung.
Lichiditatea, stabilitatea si panica globala vor sustine tendinta de apreciere si in prima parte a anului, accentuand totodata speculatiile unei normalizari a politicii monetare inainte de termenul stabilit, jumatatea lui 2013. Atentia va fi indreptata apoi spre problemele de deficit pe care SUA le are si pe care piata inca le ignora, concentrandu-se pe zona euro, probleme ce vor fi scoase in relief pe masura ce ne apropiem de alegerile din luna noiembrie. Astfel, potrivit estimarilor analistilor de la Admiral Markets, cel mai optimist scenariu pentru dolar este un avans de inca 7-8% pana la finalul lui aprilie – inceputul lui mai.
Care va fi insa costul incercarilor oficialilor europeni de a salva regiunea si euro? Aceasta este intrebarea fara raspuns ce se reflecta in vanzarea masiva de moneda europeana, de la investitorii pe termen lung, la speculatorii de zi cu zi. Pana acum, masurile adoptate de Banca Centrala nu au fost la nivelul Rezervei Federale si Bancii Angliei, balanta BCE dublandu-se si nu triplandu-se precum cea a omologilor americani si britanici. Chiar si asa, eforturile de a salva sistemul bancar au rezultat intr-o expunere considerabila pe active neperformante, ce are toate sansele sa creasca si sa reaminteasca de criza de lichiditate din 2007-2008.
Astfel, in pofida problemelor pe termen lung, temerile ca UE sau euro nu vor supravietui se vor