Telefoanele mobile sunt motiv de stres suplimentar pentru majoritatea persoanelor, arată un studiu realizat de Societatea Britanică de psihologie. Concluziile cercetării au demonstrat că oamenii simt „vibraţii fantomă" ale mobilului în momentele când acesta este complet inactiv.
Cercetătorii au realizat o serie de chestionare şi au făcut teste psihometrice de stres pe un număr de mai mult de 100 de voluntari, printre care au fost studenţi şi angajaţi din comerţ şi sectorul public.
Rezultatele au arătat că nivelul de stres este direct proporţional cu folosirea smartphone-urilor, dar productivitatea muncii nu este „ajutată" de acestea.
Factori de stres: mesaje, e-mailuri şi reţele sociale
Stresul a fost asociat cu numărul de verificări ale mobilului, în acest moment cercetătorii descoperind că cei mai stresaţi dintre oameni trăiau inclusiv „vibraţii fantomă", scrie „The Daily Telegraph".
Psihologii au spus că majoritatea persoanelor şi-au achiziţionat un smartphone pentru a-i ajuta la muncă, dar rezultatele au fost diametral opuse. Numărul mare de mesaje, e-mailuri şi notificări de pe reţelele de socializare încarcă ziua unui om şi provoacă niveluri de stres îngrijorătoare. Astfel, dacă aceştia nu reuşesc să rămână „la zi" cu notificările, devin îngrijoraţi.
„Organizaţiile nu vor prospera dacă angajaţii sunt stresaţi, indiferent de sursa stresului. Este în interesul lor să încurajeze oamenii să-şi închidă telefoanele, iar numărul de e-mailuri profesionale trimise într-o oră ar trebui redus, pentru a limita tentaţia de a verifica mobilul", au declarat psihologii.