Protestele din România rămân în atenția presei străine, care notează că manifestațiile iau amploare de la o zi la alta și degenerează în violențe. Sursa: Captura CNN
”Protestatarii au cerut plecarea președintelui Traian Băsescu și alegeri anticipate, adunându-se pentru a patra zi consecutiv în cea mai mare piață din București, dar și în alte 18 orașe ale statului est european”, relatează CNN.
Peste 1.000 de manifestanţi s-au ciocnit cu ofiţeri de poliţie, care au utilizat gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, scrie ziarul american New York Times, citând AP. Intrate în a patra zi, protestele sunt cele mai grave de când preşedintele Traian Băsescu a preluat puterea, în 2004, şi sunt "rezultatul frustrării faţă de reducerea salariilor bugetarilor, scăderii ajutoarelor sociale, creşterii taxelor" şi corupţiei, subliniază cotidianul american.
Televiziunea britanică BBC anunță că guvernul de la București a convocat o reuniune de urgență, după ce protestele împotriva măsurilor de austeritate au devenit violente.
Zeci de oameni au fost răniți, în a doua zi de confruntări între demonstranți și poliție, la București, relatează BBC, amintind că manifestațiile au început în România în urmă cu patru zile, pentru a-l sprijini pe medicul Raed Arafat, care a demisionat în semn de protest față de reforma sistemului de sănătate.
Manifestații pașnice în mai multe orașe
Agenția de presă Reuters informează că jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care au aruncat cu pietre şi au incendiat chioşcuri de ziare şi tomberoane în centrul Bucureştiului, în a patra zi de manifestaţii faţă de măsurile de auteritate impuse de guvern. Manifestații paşnice similare au existat și în alte oraşe mari din ţară, inclusiv la Cluj, Timişoara şi Iaşi, notează Reuters.
Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui