Foto: Christian Silva / Intact Images Începând de astăzi, direcţiile financiare din subordinea Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pun la dispoziţia cetăţenilor formularul tip necesar returnării diferenţei de taxă auto plătită după data de 1 iulie 2008 şi noua taxă.
Pentru a evita înghesuiala de la ghişeele Fiscului, instituţia a pus pe site-ul ANAF formula de calcul prevăzută de lege pentru stabilirea noii taxe auto.
Astfel, cei care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire, însoţită de documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont), copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, fiind necesară şi prezentarea în original a acestora. Cei care au pierdut chitanţa care dovedeau plata taxei auto pot obţine o copie a documentului direct de la instituţia unde a fost efectuată plata. Statul va compensa suma de restituit cu eventualele taxe neachitate ale solicitanţilor. Restituirea sumei solicitate se va realiza în intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii.
Toate tranzacţiile se taxează
Dacă pentru cei care au plătit taxa auto au şansa să îşi recupereze o parte din bani, pentru majoritatea românilor noua taxă auto reprezintă o veste cât se poate de rea. Odată intrată în vigoare noua formulă de calcul a taxei auto, a fost introdusă şi obligativitatea plăţii acesteia pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007. Taxa pentru maşinile înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 se plăteşte la prima vânzare a maşinii, fiind suportată de către cumpărător.
Această modificare a legii va duce practic la blocarea vânzării maşinilor mai vechi, consideră Constantin Stroe, vicepreşedintele co