Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a găzduit, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, recitalul de poezie al actorului Emil Boroghină, menit să îl omagieze pe luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu.
Manifestarea „Recitindu-l pe Eminescu... La steaua care-a răsărit“ a avut loc în sala „Ion D. Sîrbu“, începând cu ora 11.00, şi a fost deschisă de directorul Naţionalului craiovean, Mircea Cornişteanu. „Este o onoare şi o bucurie pentru mine să vă zic «bine aţi venit» în această zi extraordinară pentru români“, a spus acesta. Anul trecut, la iniţiativa a 50 de parlamentari, 15 ianuarie a devenit Ziua Culturii Naţionale, iar menirea ei nu este doar să celebreze un mare creator, ci şi să îndemne la o reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional.
Secretarul literar al teatrului, Nicolae Coande, a fost şi el invitat să spună câteva cuvinte, alegând să-l citeze pe criticul literar Marin Mincu: „Vom putea constata un eminescianism litanic la Antim Ivireanul, un eminescianism filosofic la Dimitrie Cantemir, […] un eminescianism adolescent la Nicolae Labiş, un eminescianism elegiac la Nichita Stănescu, un eminescianism viitor la un poet viitor care, deşi nu s-a născut, este un poet eminescian“. Aceste cuvinte au venit să susţină faptul că orice poet care există şi va exista va sta sub steaua luminoasă şi sub influenţa arzătoare a luceafărului Eminescu.
Călătorie prin versuri
Luminile s-au stins încet, lăsând sub ochiul privitorului numai silueta actorului Boroghină, cu cartea de poezii ţinută strâns la piept. Recitalul lui a fost învăluit într-o aură de linişte şi mister. Muzica aleasă atent a completat tonul cuvintelor, când calm, când nervos, când apăsat de o tristeţe chinuită, tipic eminesciană. Poezii precum „Dormi!“, „O, rămâi“, „Memento mori“, „Glossa“ „Venere şi Madonă“, „Epigonii“ sau „Dep