Uniunea Europeană se mişcă prea încet pentru salvarea euro comparativ riscurile cu care se confruntă, iar deciziile luate sunt mereu cu un pas în urma crizei.
Zona euro ar putea înregistra în acest an o recesiune de 1,5%, a declarat sâmbătă analistul Moritz Kraemer de la agenţia de evaluare Standard & Poor’s, la doar o zi după ce instituţia a retrogradat ratingurile Franţei şi Austriei şi a pus sub perspectivă negativă alte trei state cu calificativ AAA – Olanda, Finlanda şi Luxemburg.
Franţa a pierdut pentru prima dată maximul posibil şi, pe lângă aceasta, Standard & Poor’s a mai făcut şi alte victime de prim rang: Italia şi Spania au fost retrogradate două trepte, cu posibilitatea ca notele statelor în cauză să fie scăzute şi mai departe, dacă situaţia se înrăutăţeşte.
"Politicile de răspuns la nivel european nu au ţinut pasul cu provocările în creştere pentru zona euro", a mai anunţat Moritz Kraemer, care a estimat 40% şanse ca zona euro să reintre în recesiune.
Anunţul a şocat întreaga lume şi a venit după ce discuţiile Greciei cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni pentru restructurarea datoriei sale imense au ajuns în impas, iar ţara riscă să intre în incapacitate de plată în luna aprilie dacă nu obţine noul împrumut agreat, de 130 de miliarde de euro. Scăderea ratingului înseamnă o creştere a costurilor cu împrumuturile pentru statele în cauză, ceea ce înseamnă noi presiuni, care la rândul lor să ducă la scădere economică.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că retrogradarea subliniează nevoia aşa-numitului "pact fiscal", care să fie semnat rapid de statele membre ale UE. În plus, următorul mecanism de salvare european ar trebui finanţat foarte curând, a mai spus ea.
Oficialii francezi şi germani au criticat aspru decizia Standard & Poor’s, în vreme ce o serie de politicieni au